Sidste nyt fra "lab'en"

Her kan du følge med i sidste nyt fra arbejdet i "lab'en" (forsker-slang for laboratoriet) med de indsamlede insekter fra Insektmobilen.

10/07-2019

I dag fik vi resultater fra en test vi lavede i laboratoriet - og det er gået rigtig godt! Ud fra den oprensede DNA fra insekterne (læs nærmere herunder) har analysen identificeret alle insekter i testen til familieniveau, hvilket var vores mål. Men det er endda lykkes at identificere nogle af insekterne til artsniveau! Det betyder, at det nøjsomme arbejde i laboratoriet betaler sig, for vores oprensede DNA-prøver giver rigtig gode resultater. Det er vi rigtig glade for, og det tyder godt for analysen af prøverne fra 2018, som snart går i gang.

04/07-2019

Alle insekter som blev indsamlet på de sene eftermiddagsture i 2018, er nu gjort klar til DNA-analyse. Det har været en omfattende process, som har været igang i snart 1 år. Så vi er meget spændte på, hvilke resultater vi får fra selve analysen. Vi vender tilbage så snart der er nyt. Herunder er et par billeder fra laboratoriet.

Insektprøve
Cecilie viser en prøve med insekter fra 2018, som har fået trukket DNA ud af sig. Insekterne er stadig i fin stand, og kan indgå i naturhistoriske samlinger. Foto: Gitte Holm
DNA-suppe
Sådan ser den rå DNA-væske ud, når det er blevet trukket ud af insekterne. Før væsken kan analyseres, så skal den renses. Hvert rør indeholder DNA fra én tur med Insekmobilen kørt i 2018. Foto: Gitte Holm
Oprenset DNA
Den rå DNA-væske skal oprenses, før vi kan analysere den. Hver af de små rør indeholder oprenset DNA-væske fra én tur kørt med Insektmobilen. Og dermed også DNA fra alle de insekter, som der blev fanget på den tur. Her er det prøver fra 2018. Foto: Gitte Holm.