Sidste nyt

Her kan du læse de seneste nyheder fra Insektmobilen.

Status over indsamlingssæsoner 2018 og 2019

16. august 2019

Først og fremmest har vi stadig et stort arbejde foran os med at analysere de mange insekter, som der er blevet indsamlet. Men det går fremad og de første delresultater fra 2018, bør snart være klar, så vi kan dele dem her på siden.

Men vi har nu overblik af de to indsamlingssæsoner, som I kan blive lidt klogere på her:

Næsten 400 frivillige har indsamlet insekter for Insektmobilen: 193 i 2018 og 203 i 2019. Og næsten 90 % af alle frivillige, sendte deres pakker retur til os. Det er virkelig godt!

Fra pakkerne fik vi 1.230 brugbare prøver med insekter. Prøverne bliver grundlag for de videnskabelige resultater af Insektmobilen, som skal give os bedre indblik i hvilke insekter, der flyver rundt forskellige steder i Danmark.

Mere end 12.300 km har de frivillige tilsammen kørt i løbet af de to indsamlingssæsoner. Det svarer sådan ca. til at køre fra Randers til Paris. Heldigvis er der ikke nogen, som rent faktisk har kørt fra Randers til Paris med Insektmobilen, for med en maxhastighed på 50 km/t med nettet på taget ville den tur tage mere end 10 døgn.

Stor tak til alle som har hjulpet med at indsamle insekter i 2018 og 2019. Jeres hjælp betyder, at Insektmobilen bliver et af de mest omfangsrige videnskabelige projekter, som undersøger fordelingen af flyvende insekter i Danmark.

Nyt fra laboratoriet

10. juli 2019

I dag fik vi resultater fra en test vi lavede i laboratoriet - og det er gået rigtig godt! Ud fra den oprensede DNA fra insekterne (læs nærmere herunder) har analysen identificeret alle insekter i testen til familieniveau, hvilket var vores mål. Men det er endda lykkes at identificere nogle af insekterne til artsniveau! Det betyder, at det nøjsomme arbejde i laboratoriet betaler sig, for vores oprensede DNA-prøver giver rigtig gode resultater. Det er vi rigtig glade for, og det tyder godt for analysen af prøverne fra 2018, som snart går i gang.

Nyt fra laboratoriet

4. juli 2019

Alle insekter som blev indsamlet på de sene eftermiddagsture i 2018, er nu gjort klar til DNA-analyse. Det har været en omfattende process, som har været igang i snart 1 år. Så vi er meget spændte på, hvilke resultater vi får fra selve analysen. Vi vender tilbage så snart der er nyt. Herunder er et par billeder fra laboratoriet.

Insektprøve
Cecilie viser en prøve med insekter fra 2018, som har fået trukket DNA ud af sig. Insekterne er stadig i fin stand, og kan indgå i naturhistoriske samlinger. Foto: Gitte Holm
DNA-suppe
Sådan ser den rå DNA-væske ud, når det er blevet trukket ud af insekterne. Før væsken kan analyseres, så skal den renses. Hvert rør indeholder DNA fra én tur med Insekmobilen kørt i 2018. Foto: Gitte Holm
Oprenset DNA
Den rå DNA-væske skal oprenses, før vi kan analysere den. Hver af de små rør indeholder oprenset DNA-væske fra én tur kørt med Insektmobilen. Og dermed også DNA fra alle de insekter, som der blev fanget på den tur. Her er det prøver fra 2018. Foto: Gitte Holm.