Sådan indsamler du insekter

Insekterne indsamles langs forudbestemte ruter i juni måned, som dækker fem forskellige naturtyper og arealanvendelser i Danmark: skov, våd natur, tør natur, by og mark. Som Insektmobil-pilot skal du i alt køre 4 ture, som vil dække 1-2 af de ovennævnte naturtyper. De 4 ture er fordelt på 2 forskellige ruter, som hver skal køres på 2 forskellige tidspunkter: mellem kl. 12-15 og kl. 17-20. Hver rute vil være 10 km lang og du skal køre med en max hastighed på 50km/t.

Mens du kører en tur, fanges insekter i det specieldesignede net på taget af din bil. I nettet samles insekterne i enden af nettet (indsamlingsposen), som kan snøres til og tages af med velcrobånd. Når én tur er kørt til ende, snøres indsamlingsposen til, så insekterne ikke kan slippe ud. Indsamlingsposen med insekterne tages af det store net og overføres til opbevaringsposen, hvor der hældes ethanol (sprit) over, inden posen lukkes. Før næste tur sættes en ny indsamlingspose på nettet.

Når du melder dig som frivillig til Insektmobilen, modtager du en pakke med alle de ting du skal bruge til indsamlingen. Vi vedlægger desuden en folder med information og instruktioner, og her på hjemmesiden vil der være instruktionsvideoer til de forskellige elementer af indsamlingen.

Hvornår kan jeg indsamle insekter?

Ligesom mennesker og andre dyr, er insekter mindre aktive når det er dårligt vejr. Derfor er det vigtigt at der kun samles insekter på dage hvor:

  • Det ikke regner
  • Det ikke blæser mere end 5 m/s
  • Det er over 15˚C

For at sikre at så mange insekter som muligt ryger i nettet, er den maximale kørehastighed når der indsamles insekter 50 km/t. Husk at være opmærksom når du kører og hold eventuelt ind til siden, hvis andre trafikanter vil overhale.